Bez ohledu na to, jaké jídlo je vaše oblíbené, bez oleje se v kuchyni neobejdete. Není důležité umět různé druhy olejů jen používat, ale také správně skladovat. Použití špatně uskladněného oleje může jídlo zcela zničit. Některé oleje při nesprávném skladování zežloutnou, jiné mění konzistenci, dokonce i chuť. Na čem závisí správné skladování? Od toho, jaké kuchyňské oleje používáte, a také od toho, jak často tyto oleje používáte.
Pokud jde o skladování oleje, neexistuje žádný univerzální předpis. Určitě byste však nikdy neměli skladovat oleje nad sporákem či u myčky, kde jsou pravidelně vystaveny horku. Extra panenský olivový olej, rostlinné oleje, arašídové oleje a kokosové oleje je vhodné skladovat na chladném a tmavém místě, které je také suché – nejlépe ve spíži mimo spotřebiče a sluneční záření. Když je vystavíte teplu, rozkládají se a následně zežloutnou.
Nejen nevzhledný, ale také nezdravý
Zatuchlý kuchyňský olej nejenže chutná špatně, ale také má negativní vliv na zdraví. Proces oxidace produkuje volné radikály, které v lidském těle způsobují dlouhodobé poškození. Chceme-li předejít oxidaci oleje, musíme omezit množství vlhkosti a vzduchu, které přichází do kontaktu s olejem. Nejlépe pro tento účel fungují skleněné nebo kovové nádoby, protože jsou vzduchotěsné a můžete je opětovně použít.
Jak skladovat olivový olej
S extra panenským olivovým olejem byste měli zacházet jako s čerstvou ovocnou šťávou. Olej, získaný lisováním oliv, podléhá zkáze. Existují čtyři hlavní nepřátelé olivového oleje – čas, teplo, kyslík a světlo. Kyslík způsobí zmiňované zhoršení kvality oleje, žloutnutí, takže je důležité vždy nádobu s olejem pevně zavírat. Nikdy nepřelévejte olej do nové nádoby, protože při přelévání přijde velké množství z něho do kontaktu s kyslíkem.
K čemu lze použít olivový olej v domácnosti kromě vaření?
Ideální teplota pro skladování olivového oleje je 18 stupňů Celsia. Vhodným prostorem je skříň na chladném a tmavém místě. Určitě jste si všimli, že většina lahví s olivovým olejem je vyrobena z tmavozeleného nebo hnědavého skla. Je to proto, že tmavé odstíny pomáhají filtrovat škodlivé UV paprsky. Přesto není vhodné nechat láhev olivového oleje na pultu. Lepší je uložit do skříňky. Důležitá je také velikost láhve. Nekupujte oleje jen podle ceny, ale také podle toho, kolik oleje zvyknete spotřebovat v průběhu měsíce-dvou. Když otevřete láhev extra panenského olivového oleje, spotřebujte jej do 30 až 60 dnů. Pokud tedy utrácíte mnoho oleje, kupte si raději menší 500 ml balení.