Hrušky lze označit za přírodní lék. Podporují zdravé trávení, imunitu a snižují horečku. Mezi převážně krátkově ovocných stromů jsou z hlediska stáří výjimkou, v zahradě mohou růst až 150 let.
Hrušky
Výživová hodnota hrušek
Energetická hodnota se blíží 60 kcal. Kromě vody obsahují zejména cukry a vlákninu, z vitamínů převažují C, B a A, z minerálních látek zinek, draslík a vápník. Patří k jedněm z prvních ovocných příkrmů pro malé děti.
Jsou domácím prostředkem proti zácpě, naopak při průjmu se jejich konzumace nedoporučuje.
Jak pěstovat hrušky?
Přestože jde o poměrně nenáročný ovocný druh, nejlépe se mu daří v teplých oblastech do nadmořské výšky kolem 400 m nl. m. Nejsladší hrušky dopěstujeme na slunci v jižně a jihozápadně orientované části zahrady. Pozor na vysokou hladinu podzemní vody, nemá být vyšší než 3 metry pod povrchem. Na pozemcích s podzemní vodou upřednostníme dulový podnož, který koření mělčí ve srovnání s naštěpením na hruškový semenáč. Na půdu nejsou hrušky náročné, dobře rostou v propustné hlinité nebo písčitohlinité půdě. Při koupi se zajímáme io to, zda se jedná o cizoopelivou nebo samoopelivou odrůdu.
Sloupovité odrůdy lze pěstovat iv nádobách, termín řezu je v jejich případě posunut na léto, zatímco bujně rostoucí stromy řežeme již v zimě nebo na jaře.